Het logo van Assuralia

Internationaal verzekeringsnieuws februari

nieuws

Verschillende Europese financiële verenigingen hebben de Europese Commissie schriftelijk verzocht om een betere coördinatie bij de herziening en publicatie van nieuwe regels voor de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De Europese Commissie is momenteel bezig met het beoordelen van de ontwerpen van technische reguleringsnormen (RTS) die zijn uitgebracht door de Europese toezichthoudende autoriteiten (ESA), evenals met een bredere en meer fundamentele herziening van de SFDR. In de brief, opgesteld door de European Fund and Asset Management Association (EFAMA), European Banking Federation (EBF), Insurance Europe, European Savings and Retail Banking Group (ESBG), Alternative Investment Management Association (AIMA), Association for Financial Markets in Europe (AFME) en de European Association of Cooperative Banks, wordt bezorgdheid geuit over het "gebrek aan coördinatie" tussen deze twee herzieningsprojecten.

Unespa, de Spaanse zusterfederatie van Assuralia, laat weten dat de door verzekeraars beheerde spaartegoeden met 5,22% gestegen zijn in 2023. Verzekeraars beheerden in Spanje eind 2023 203.715 miljoen voor hun klanten via alle soorten levensverzekeringen. Bij dit bedrag komt nog eens 59.885 miljoen aan activa van pensioenregelingen die door verzekeraars worden beheerd en die in 2023 met 7,09% zijn gestegen. In totaal was eind 2023 aan de verzekeringssector 263.600 miljoen euro aan verzekeringstegoeden toevertrouwd, 5,64% meer dan eind 2022.

  • France Assureurs heeft de 7de editie gepubliceerd van zijn risicocartografie van de verzekeringen op een horizon van 5 jaar: 
    • Cyberaanvallen, de klimaatverandering en het economische klimaat werden ook dit jaar als de drie voornaamste bedreigingen aangewezen door de 230 experten uit 40 verzekeringsondernemingen en -groepen die aan de cartografie meewerkten;
    • De potentiële ernst is voor zo goed als alle risico’s toegenomen, wat bevestigt dat de wereld alsmaar risicovoller wordt;
    • Sommige van deze risico’s zijn onderling verbonden en hebben het potentieel om een domino-effect teweeg te brengen. Zo heeft met name de klimaatverandering een impact op bijna 40 % van de andere risico’s.
  • Ter gelegenheid van de 21e editie van Safer Internet Day op 6 februari 2024 publiceert de Franse verzekeraarsfederatie France Assureurs de resultaten van haar opiniepeiling ‘Ouders-kinderen: hoe zien zij de digitale risico’s voor jongeren’ en lanceert ze haar sensibilisatiecampagne ‘CyberPrev’ om de aandacht op deze risico’s te vestigen.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven