Het logo van Assuralia

What’s new in 2024?

new

Een nieuw jaar brengt op heel wat vlakken een aantal wijzigingen mee. Hierbij een kort overzicht van een aantal wijzigingen die ingaan op 1 januari 2024 binnen de verzekeringssector

Fiscale maatregelen pensioensparen

Vanaf volgend jaar, zullen de maximale bedragen van de fiscale voordelen op het pensioensparen (max 990 euro) en het langetermijnsparen (max 2350 euro) opnieuw worden geïndexeerd.  In 2020 had de regering bij het begin van de legislatuur de bedragen gedurende 4 aanslagjaren “bevroren" als besparingsmaatregel.

Fiscale maatregelen levensverzekeringen

De fiscale voordelen op levensverzekeringen verbonden aan een lening voor de financiering van een tweede (derde, ....) woning worden afgeschaft.  Dit geldt voor alle verzekeringen verbonden aan leningen gesloten vanaf 1januari 2024.  Deze maatregel werd al beslist in 2022 tijdens de begrotingsopmaak.

Gedragscode gewaarborgd inkomen

Op 1 januari 2024 treedt een gedragscode van Assuralia in werking met als doel de dekking voor arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen te verlengen tot aan de wettelijke pensioenleeftijd. Verzekerde zelfstandigen kunnen vanaf 1 januari van hun verzekeraar een voorstel verwachten, zonder voorafgaand medische vragenlijst of onderzoek. Met deze maatregel speelt de sector in op de maatschappelijke trend van langer werken en de verhoogde wettelijke pensioenleeftijd (66 jaar vanaf 2025 en 67 vanaf 2030).

Invoering vernieuwd plafond voor verzekeraars in geval van natuurramp

Vanaf 1 januari gelden voor alle brandverzekeraars nieuwe (door de regering eenzijdig verhoogde) limieten voor hun tussenkomst bij natuurrampen. Aangezien er nog steeds geen nieuwe regeling is voor de tussenkomst van de regionale overheden wanneer de limiet van een verzekeraar wordt overschreden, kunnen bij een grote natuurramp (zoals in Wallonië in 2021) de slachtoffers geconfronteerd worden met een onvolledige vergoeding.

Aanpassing opzegtermijnen verzekeringscontracten

Het wetsvoorstel wat betreft de aanpassing van de opzegtermijnen voor verzekeringsovereenkomsten is al goedgekeurd. De toepassing ervan gaat in vanaf vanaf 1 oktober 2024. Concreet is het zo dat na het eerste jaar een verzekeringscontract te allen tijden opzegbaar zal zijn en niet enkel op de vervaldag.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven