Het logo van Assuralia

FAQ

Wanneer ik overlijd, wil ik een deel van mijn vermogen aan een goed doel geven. Ik heb gehoord dat zoiets kan met een verzekering? Hoe gaat dat precies?

FAQ

Wanneer je een levensverzekering afsluit, kies je zelf in het contract wie daarvan de uitkering krijgt als jij komt te overlijden. Degene die de som ontvangt kan een persoon zijn, maar ook een instelling of een goed doel.

Controle en rendement

Levensverzekeringen worden meer en meer gebruikt bij de successieplanning. Dat biedt een aantal belangrijke voordelen. Zo heb je tot aan je overlijden de mogelijkheid om het contract aan te passen en behoud je dus de controle over je vermogen. Bovendien kan jouw geld intussen nog een - al dan niet gewaarborgd - rendement opbrengen.

Toch opletten met het erfrecht

Het goede doel waaraan je een deel van je vermogen nalaat is geen reservataire erfgenaam. Je moet er dus op letten dat je niet ingaat tegen het erfrecht. Zo heeft de langstlevende echtgenoot altijd  recht op de helft van het vermogen in vruchtgebruik en kan je ook jouw kinderen niet onterven. Zij hebben immers recht op hun reservataire erfdeel, zoals dat heet. Meer informatie over deze regels vind je overigens op www.notaris.be.

Wanneer deze reservataire erfgenamen kunnen aantonen dat wat het goede doel krijgt buitensporig groot is ten opzichte van je hele vermogen, kunnen ze dit aanvechten om minstens de premies die je betaalde terug in de nalatenschap onder te brengen, voor zover hun reservataire deel aangetast werd.

Successierechten

Het goede doel zal successierechten moeten betalen op het bedrag dat het uitgekeerd krijgt van jouw levensverzekeringen. Maar goede doelen betalen slechts 8,8% successierechten in Vlaanderen, 7% in Wallonië en 25% of 12,5% (als ze fiscale attesten mogen afleveren) in Brussel. Zo weet je dat wat je schenkt ook voornamelijk naar het goede doel gaat, en niet zozeer naar de fiscus.


 • Wat moet ik na het overlijden van een naaste bij de verzekeraar regelen?
 • Mijn vader is omgekomen in een ongeval. Welke documenten moet ik overhandigen aan zijn levensverzekeraar?
 • Kan ik zelf kiezen wie het geld van mijn levensverzekering krijgt bij mijn overlijden?
 • Wat waarborgt de betrouwbaarheid van een verzekeringsonderneming?
 • Keert de levensverzekering uit bij zelfdoding van de verzekerde?
 • Moet ik aan mijn levensverzekeraar melden dat ik een risicovolle sport beoefen?
 • Als ik een levensverzekering sluit om te sparen voor mijn minderjarig kleinkind, wat zijn dan de rechten van de ouders?
 • Ik heb een te hoge BMI. Heeft dat gevolgen op verzekeringsvlak?
 • Kan ik voor mijn kleinkind sparen via een verzekering?
 • Sinds vorig jaar is mijn woning afbetaald waardoor mijn fiscale woonbonus wegvalt. Kan ik via een levensverzekering in de toekomst vermijden meer belastingen te betalen en mijn pensioen voorbereiden?
 • Wat gebeurt er met mijn aanvullend pensioen als ik de werkgever verlaat?
 • Mijn moeder is overleden. Ik weet dat zij een aantal (levens)verzekeringspolissen had, maar heb geen idee bij welke verzekeringsonderneming. Hoe kan ik dit achterhalen?

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven