Het logo van Assuralia

FAQ

Ik ben uitbater van een danscafé. In welke mate ben ik aansprakelijk als één van mijn klanten dronken in zijn wagen stapt en een ongeval heeft?

FAQ

Er werden in het verleden al uitbaters veroordeeld in dergelijke gevallen. De rechter bekijkt zoiets echt geval per geval. Het beste wat je kunt doen, is maximaal inzetten op preventie.

Tot waar gaat de aansprakelijkheid van de uitbater?

Elke volwassene is aansprakelijk voor de schade door gedrag dat niet overeenkomt met wat “een normaal zogvuldig persoon” zou doen in een dergelijke situatie. Dat geldt evengoed voor de uitbater van een danscafé of een discotheek.

Om drank te kunnen serveren, moet je een vergunning hebben. Vroeger (en nu vaak nog steeds) hing in elke zaak die drank serveerde de wet van november 1939 op “betreffende de beteugeling van de dronkenschap”. Volgens artikel 4 van deze wet is de uitbater strafbaar als hij alcohol serveert aan iemand die kennelijk dronken is. Een uitbater heeft dus een zekere verantwoordelijkheid en wordt geacht op tijd paal en perk te stellen aan overmatig drankgebruik.

Zo werd op 3 oktober 2006 een café-uitbater door de politierechtbank in Brugge  mee veroordeeld omdat hij volgens de rechter uit winstbejag alcohol aan een klant bleef schenken. De klant reed na zijn cafébezoek een zestienjarig meisje aan waarbij ze het leven liet. Als gevolg daarvan mocht de café-uitbater een jaar lang geen alcohol meer schenken. De rechter oordeelde dat als de café-uitbater de wet uit 1939 had nageleefd en geen alcohol was blijven schenken aan zijn al dronken klant, de klant niet in dezelfde staat van dronkenschap achter het stuur van zijn auto had gezeten en het ongeval zich dus niet op dezelfde manier en met dezelfde gevolgen had kunnen voordoen.

Maar vaak is het niet eenvoudig om uit te maken of de uitbater al dan niet aansprakelijk is wanneer er nadien een ongeval gebeurt. Dan is het de rechter die geval per geval uitmaakt wie in welke mate aansprakelijk is voor schade aan anderen.

Wat kan je doen als een klant te veel gedronken heeft?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom raden we je aan om voluit te gaan voor preventie. Voorzie alcoholtesters of probeer je klanten te sensibiliseren om een BOB te kiezen die hen veilig thuis brengt.

Je mag niet zomaar iemands autosleutels afnemen. Maar als je ziet dat iemand duidelijk te veel alcohol gedronken heeft, stop dan met hem of haar van meer alcohol te voorzien. Je verkoopt daardoor misschien enkele consumpties minder, maar als er een ongeval gebeurt en de naam van je zaak (negatief) in het nieuws komt, ben je veel slechter af.

Het grote probleem is echter de overschatting van de bestuurder. Iemand die een beetje te veel op heeft, denkt vaak dat hij toch nog in staat is om te rijden. Maar dat klopt niet. Zelfs vanaf 0,5 pro mille heb je al 40% meer kans op een ongeval dan wanneer je niet gedronken hebt.

Zie je als uitbater dat een dronken klant toch de autosleutels bovenhaalt? Probeer hem dan te overtuigen om een andere oplossing te zoeken. Je kan en mag natuurlijk ook de politie bellen als je hem niet tot rede kan brengen.


  • Ik wil een caravan met Nederlandse nummerplaat met mijn Belgische wagen slepen? Kan dat?
  • Kan ik mijn caravan die in Spanje staat verzekeren?
  • Ik denk eraan een webwinkel te beginnen. Aan welke verzekeringen moet ik denken?
  • Ik ben van plan om op reis te gaan met vrienden. Een van mijn vrienden spreekt de lokale taal en heeft onze reisroute uitgestippeld. Komt mijn reisverzekering tussen mocht deze vriend onmogelijk mee op reis kunnen vertrekken?

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven