Het logo van Assuralia

Brandpreventie op bouwwerven

Ook op een bouwwerf moet men de veiligheid voortdurend in het achterhoofd houden. Daarom nemen de verzekeraars in hun polissen preventieregels op die elementair kunnen lijken, maar waar toch maar beter op wordt gewezen

Enkele van de voornaamste aanbevelingen om brand op een werf te voorkomen:

  • Brandbestrijdingsmiddelen en meer bepaald blustoestellen zijn aanwezig en gebruiksklaar vóór men aanvangt met werkzaamheden waarbij warmte, vonken of vlammen kunnen ontstaan.
  • De werkzaamheden verlopen overeenkomstig de brandveiligheidsprocedure (‘permis de feu’) en staan onder het toezicht van een daartoe opgeleid en uitgerust persoon.
  • Werfmateriaal wordt opgeslagen in een gesloten ruimte, op voldoende afstand van elke mogelijke bron van brandgevaar.
  • Verpakkingsmateriaal en puin worden afgevoerd of op zijn minst uit de buurt gehouden van installaties en werkzaamheden van waaruit een brand zou kunnen overslaan.

Preventie betekent ook dat men rekening houdt met de mogelijke gevolgen van windstoten, hevige regen, ... Kijk dus niet op als de algemene polisvoorwaarden regels in die zin bevatten: het gaat hier niet om lukraak gekozen tips, maar om contractuele verplichtingen die de verzekerde binden. Een verwittigd aannemer is er twee waard!

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven