Het logo van Assuralia

Een Europeaan op drie spaart niet voor zijn pensioen

balade

Van 27 november tot en met 30 november vindt de derde European Retirement Week plaats. Het is een initiatief van een aantal Europese koepelorganisaties, waaronder Insurance Europe. 

Insurance Europe publiceert in het kader van die European Retirement Week de resultaten van een pensioenenquête uitgevoerd bij bijna 16.000 burgers in 15 Europese landen* waaruit blijkt dat meer dan een derde van de Europeanen niet spaart voor zijn pensioen en dat 40% van de mensen aangeeft dat de huidige economische omstandigheden een negatieve invloed hebben gehad op hun pensioenbijdragen.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek verder dat bijna tweederde van de mensen (58%) erkende dat ze aanvullende spaarinspanningen nodig zullen hebben om tijdens hun pensioen een fatsoenlijke levensstandaard te behouden. Het onderzoek bracht ook een genderkloof aan het licht: vrouwen sparen niet alleen minder voor hun pensioen, maar hebben er ook vaker geen vertrouwen in dat hun pensioen voldoende zal zijn voor hun pensionering (27%) in vergelijking met mannen (18%).

Op basis van de resultaten van het onderzoek publiceerde Insurance Europe ook een aantal aanbevelingen voor het pensioenbeleid die kunnen bijdragen aan het creëren van betaalbare en duurzame pensioenstelsels in Europa: 

 1. Beleidsmakers moeten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van meerpijlerpensioenstelsels.
   
 2. Regelgeving moet verzekeraars in staat stellen hun fundamentele beschermende rol te blijven spelen.
   
 3. Nationale omstandigheden vragen om landspecifieke oplossingen.
   
 4. Pensioenbeleid moet consumentgericht zijn.
   
 5. Regelgevers moeten de vele voordelen erkennen die pensioenproducten kunnen bieden.
   
 6. De informatievereisten moeten eenvoudiger en gerichter zijn om te voorkomen dat de consument overladen wordt met informatie.
   
 7. Pensioenen moeten kunnen binnentreden in het digitale tijdperk.

* Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slowakije, Spanje, Zwitserland

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven