Kort nieuws uit binnen- en buitenland
Assuralia ondertekent “pledge Multicultural Network in Finance”
Op vrijdag 21 maart hield Hein Lannoy, ceo van Assuralia, de openingsspeech tijdens het jaarlijks event van het Muticultural Network in Finance. Bij die gelegenheid ondertekende hij namens de verzekeringssector de belofte om multicultureel en inclusief leiderschap te tonen.
Multicultural Network in Finance is een netwerk en platform dat zich richt op het vergroten van de zichtbaarheid van multiculturele bankiers en verzekeraars en het bevorderen van meer culturele inclusiviteit binnen de financiële sector. De belangrijkste prioriteiten zijn het vergroten van de zichtbaarheid van multiculturele rolmodellen (binnen en buiten de financiële sector), het werven en promoten van multicultureel talent, het inclusiever maken van de financiële cultuur en het aanpakken van vooroordelen in HR-praktijken en microagressies op het werk.
Lees meer over "Multicultural Network in Finance"
Bewustwording van rampenrisico: verzekeringssector dringt er bij EIOPA op aan om nationale instrumenten te benutten
Insurance Europe heeft gereageerd op een voorstel van de Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Bedrijfspensioenen (EIOPA) om een EU-breed instrument voor risicobewustzijn en preventiemaatregelen te lanceren dat de huiseigenaren zou helpen de impact van klimaatverandering op hun eigendommen beter te begrijpen. Insurance Europe steunt inspanningen om risicobeperking te verbeteren en dringt er bij EIOPA op aan om bestaande nationale instrumenten te benutten.
Lees de volledige reactie van Insurance Europe
NIS2 zet bedrijven in beweging: cyberbeveiliging en rapportering krijgen een boost
Sinds de invoering van de NIS2-wetgeving in oktober vorig jaar hebben al 1224 organisaties uit kritieke sectoren zich geregistreerd bij het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). In deze periode steeg het aantal meldingen van cyberincidenten met 80%.
Cybercriminaliteit zal de komende jaren explosief toenemen, zo schrijft het CCB. De nieuwe Europese richtlijn voor Network en Information Security (NIS2) is bedoeld om de cyberbeveiliging en weerbaarheid van essentiële en belangrijke diensten in welomschreven sectoren in de EU te verbeteren.
Ongeveer 1.224 organisaties uit kritieke sectoren zoals energie, transport, gezondheidszorg, digitale infrastructuur, overheid, vervaardiging, enz. hebben zich vandaag al geregistreerd. Meer dan de helft van de organisaties die onder het toepassingsgebied van de NIS2-wet vallen, moet zich dus nog registeren.
In de voorbije 18 maanden ontving het CCB in totaal 556 meldingen van cyberincidenten. Van augustus 2023 tot en met september 2024 kregen ze gemiddeld 25 meldingen per maand. Sinds de invoering van de NIS2-wetgeving vorig jaar ging het om 226 incidenten, dat zijn er gemiddeld 45 per maand. 80% meer in vergelijking met de periode voordien.
“We merken dat de organisaties vroeger de weg niet wisten of het niet nodig vonden om incidenten te melden”, duidt Miguel De Bruycker, Managing Director General bij het Centrum voor Cybersecurity België. “Er was in het verleden een onderrapportering. Het aantal belangrijke meldingen is op zich niet toegenomen.”
Alles over de grootste cyberbeveiligingsoperatie ooit in België
Tariferingsbureau Natuurrampen wijzigt algemene voorwaarden
Het Belgisch Staatsblad van 19 maart publiceert de gewijzigde algemene voorwaarden voor de overeenkomsten die de natuurrampen dekken.
De wijzigingen van de algemene voorwaarden 2018 zijn beperkt en beogen deze voorwaarden conform te maken aan de bepalingen van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen. De algemene en tarifaire voorwaarden worden bekendgemaakt in uitvoering van artikel 3 van het koninklijk besluit van 25 februari 2006 tot oprichting en vaststelling van de werkingsvoorwaarden van het Tariferingsbureau inzake natuurrampen en tot vaststelling van de verplichtingen van de verzekeraars en van sommige procedures bij de Nationale Kas voor Rampenschade.