Het logo van Assuralia

Wat te doen bij bliksem?

Soms kan het in onze contreien stevig onweren, met veel gedonder en gebliksem. Bliksemschade aan gebouwen of elektrische toestellen (tv’s, huishoudapparaten, pc’s …) is een vaste waarborg in elke woningverzekering, maar het is natuurlijk beter om schade te voorkomen.

Een bliksem neemt altijd de gemakkelijkste weg naar de aarde en slaat meestal in op een hoog gelegen punt, bijvoorbeeld een elektriciteitsmast, boom, gebouw of heuveltop. Enkele tips bij onweer:

  • Trek in je woning alle stekkers uit het stopcontact. Trek ook de kabels van telefoon en distributie uit, want alles wat binnenkomt en elektrische stroom geleidt, vormt een potentieel risico. De bliksem kan via die kabels het huis binnenkomen en brand veroorzaken in een computer, telefoon of huishoudelijk toestel. Tijdens het onweer bel je dan ook beter niet met de vaste telefoon, een gsm vormt daarentegen geen probleem.
  • Een bliksemafleider op elk huis is aangeraden. Het is geen goedkope oplossing, maar vooral voor hoge huizen is een dergelijke geleider naar de grond geen overbodige luxe.
  • Als je je buiten bevindt, biedt een auto de beste bescherming. Hij vormt een 'kooi van Faraday' die de bliksem naar de grond afleidt. Bevind je je niet in de buurt van een auto, ga dan zeker niet onder een boom staan en schuil ook niet onder een tent.
  • Een oude truc om te weten hoe ver een onweer van je vandaan is: deel het aantal seconden tussen blikseminslag en donderslag door drie. De uitkomst is het aantal kilometers dat het onweer van je verwijderd is.

Tel je tien seconden of minder, dan is de bui gevaarlijk dichtbij en zoek je beter een veilige schuilplaats.

  • Zit je echt middenin het onweer en vind je geen veilig onderdak, dan is het aangeraden om te hurken en je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten
  • Bliksems treffen zelden mensen, maar als het gebeurt zijn de gevolgen van zo’n elektrocutie ernstig en soms zelfs dodelijk. De getroffene heeft meestal brandwonden. Vaak stopt het hart tijdelijk of volledig door de elektrische schok, waarna ook de ademhaling stilvalt. Hierdoor lijden de hersenen zuurstofgebrek, met schade tot gevolg.

(Bron: gezondheid.be)

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven