Het logo van Assuralia

Welke verzekeringsdossiers op agenda van Belgisch EU-voorzitterschap in 2024?

union

België zal van januari 2024 tot juni 2024 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (“Raad”) opnemen. Telkens werken drie landen samen die opeenvolgend het voorzitterschap waarnemen. Vóór België was het Spanje en Hongarije volgt België op. Ze hebben zich alle drie verbonden aan het gemeenschappelijk werkprogramma (NL, FR).  

Gedurende die zes maanden staat België in voor de organisatie en leiding van de werkzaamheden. De Raad onderhandelt over EU-wetten en stelt deze vast, coördineert het beleid van de lidstaten, ontwikkelt het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU, sluit internationale overeenkomsten en stelt de begroting vast.

Belgische prioriteiten

België heeft ook eigen prioriteiten gesteld. Die zijn enkele weken geleden bekendgemaakt: alle dossiers die in de eerste maand van het voorzitterschap afgerond kunnen worden hebben de hoogste prioriteit. De dossiers die een impact hebben op de verzekeringssector zijn helaas niet altijd prioritair, vergeleken met dossiers over urgentere onderwerpen, zoals de oorlog in Oekraïne. Daarom wordt een beperkte voortgang van de werkzaamheden in de dossiers met een impact op de verzekeringssector verwacht.

De Europese instellingen hadden als doel om tegen eind 2023 een overeenstemming te bereiken over de aanpassingen in de Solvency II richtlijn, maar dit lijkt weinig waarschijnlijk. Het Belgische voorzitterschap zal dit dossier, samen met het voorstel voor een richtlijn over de totstandbrenging van een kader voor het herstel en afwikkeling van (her-)verzekeringsondernemingen (IRRD) in januari 2024 willen finaliseren.

Moeilijke dossiers zullen niet worden afgehandeld en zullen door het Hongaars voorzitterschap weer opgepakt worden. Het gaat hier bijvoorbeeld over de EU-strategie voor retailbeleggingen (RIS) omdat het te veel wijzigingen bevat.

Blik op de Europese verkiezingen

Vanaf februari zal het voorzitterschap zijn werkzaamheden moeten oriënteren op de verkiezingen van het Europees Parlement die in juni 2024 plaatsvinden. Na deze verkiezingen zal een nieuwe Europese Commissie worden benoemd. Het Belgisch voorzitterschap zal daarom ook een onmisbare schakel vormen tussen de huidige en de komende Europese Commissie. Het is zijn taak om ervoor te zorgen dat toekomstig beleid en prioriteiten aansluiten bij wat er tot nu toe is bereikt. 

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven