Het logo van Assuralia

FAQ

Komt de verzekeraar nog wel tussen wanneer ik een ongeval veroorzaak door een aandoening die ik heb?

FAQ

Sommige aandoeningen, zoals bijvoorbeeld suikerziekte, hartkwalen  of epilepsie kunnen problemen opleveren bij het rijden. Laat je dokter daarom nagaan of je nog wel kan rijden en breng ook je autoverzekeraar op de hoogte van de diagnose. Doe je dat niet, dan kan de verzekeraar bij een ongeval minstens een deel van de uitbetaalde vergoedingen van jou terugvorderen.

Meld het aan je autoverzekeraar

Wanneer je een nieuwe autoverzekering aangaat, stelt een autoverzekeraar doorgaans enkele vragen over je gezondheidstoestand. Antwoord daar eerlijk op en vermeld het als je een aandoening hebt. Ook als je de diagnose krijgt terwijl je autoverzekering al loopt, ben je wettelijk verplicht je autoverzekeraar daarvan op de hoogte te brengen. Een heel aantal aandoeningen houden immers risico’s in bij het besturen van een voertuig.

Wat bij een ongeval?

Als je een ongeval veroorzaakt, vergoedt je verzekeraar hoe dan ook de slachtoffers. Maar als je jouw aandoening verzwegen hebt, dan heeft je verzekeraar het recht om minstens een deel van deze vergoedingen van jou te komen terugeisen. Meer over de bedragen waar het over gaat, lees je hier.

Kan ik met mijn ziekte nog wel een autoverzekering aangaan?

Meestal wel. Elke verzekeraar is vrij in zijn acceptatiepolitiek, maar mits een goede medische begeleiding kan je met de meeste aandoeningen nog de baan op. 
Uiteraard blijven er risico’s aan verbonden. Daarom is het erg belangrijk dat je je medisch laat opvolgen en de juiste voorzorgen neemt naargelang de aandoening.

Rijbewijs

Weet bovendien ook dat je je rijbewijs moet inleveren van zodra je te horen krijgt dat je een ziekte of aandoening hebt die je rijvaardigheid kan beperken. Als vervolgens uit doktersonderzoek en eventueel na een zekere tijd blijkt dat je ziekte geen gevaar betekent, kan je vaak je rijbewijs terugkrijgen, soms met een beperkte geldigheidsduur waarbij je medische opvolging mee bepaalt of het vernieuwd mag worden.

Het is niet omdat je in orde bent met je rijgeschiktheidsattest en je rijbewijs van bepaalde duur, dat ook je verzekering automatisch op de hoogte is. Je moet dus steeds je verzekeraar hiervan op de hoogte houden.


 • Ik ga motorrijden op een circuit. Wat met de verzekeringen als door valpartijen gewonden vallen.
 • Mijn verzekeraar regelt mijn schade hoewel de tegenpartij in fout was. Is dat normaal?
 • Een auto huren op vakantie. Zijn we voldoende verzekerd?
 • Ik heb een nieuwe auto gekocht. Kan ik dan ook een nieuwe verzekering kiezen?
 • Bij mijn echtscheiding is de wagen toegewezen aan mijn echtgenoot. Ik heb mijn autoverzekering dan maar opgezegd. Kan ik het deel van de premie voor de rest van de looptijd van het contract recupereren?
 • Onlangs blokkeerde ik een tram met mijn wagen. Nu ontvang ik een soort van boete vanwege de vervoersmaatschappij. Kan ik daarvoor beroep doen op mijn verzekeraar?
 • Ik krijg binnenkort een leasingwagen van mijn werk. Hoe zit het dan met de verzekering? En hoe ben ik zeker dat ik voldoende verzekerd ben?
 • Ik ben als Duitser in België komen wonen en heb mijn wagen geïmporteerd. In de polis staat dat er een antidiefstalsysteem type “VV2” aanwezig moet zijn. Mijn Duitse verkoper weet niet of mijn antidiefstalsysteem daaraan voldoet. Wat nu?
 • Ik ben 18 en heb net mijn voorlopig rijbewijs gehaald. Kan ik nu een autoverzekering nemen? En hoe zorg ik ervoor dat de prijs redelijk blijft?
 • Hoe goed ben ik verzekerd als ik een proefrit maak met een wagen van de garage?
 • Komt de verzekering tussen als er te veel mensen in de wagen zitten?
 • Wij vertrekken bijna op skivakantie. Word je automatisch aansprakelijk gesteld voor een ongeval als je geen winterbanden hebt ?
 • Ik had een ongeval in recht. Kan ik zeker zijn dat de expert van de verzekering niets over het hoofd ziet?
 • Waar kan ik terecht als ik ontevreden ben over een verzekering?
 • Ik wil graag weten hoe de verhoging van de bonus-malus bij een autoverzekering gebeurt voor een ongeval met gedeelde schuld
 • Mag mijn verzekeraar het tarief voor mijn verzekering zo maar verhogen?
 • Ik heb een ongeval gehad terwijl ik mijn premie niet betaald had. Intussen heb ik mijn achterstallige premie betaald. Zal mijn verzekeraar mijn schade vergoeden?
 • Wat is een tariferingsbureau?

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven