Politiek memorandum
In juni 2024 trekken de Belgische burgers naar de stembus om hun vertegenwoordigers op federaal, regionaal en Europees niveau te verkiezen. Enkele maanden voor het zover is publiceert Assuralia, de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen, zijn politiek memorandum, na dit in de herfst van 2023 te hebben voorgesteld aan de politieke partijen die het Belgische politieke landschap vormgeven. Dit memorandum focust op vijf grote maatschappelijke evoluties in het kader waarvan de verzekeringssector een bijdrage in het belang van de burger kan leveren, van de dekking van natuurrampen tot een betere bescherming bij het pensioen, zonder de gezondheidszorg te vergeten. Voor elk van deze evoluties omschrijft het memorandum welke beschermingshiaten er nog zijn en welke oplossing de sector voorstelt.
Via zijn federatie onderhoudt de verzekeringssector een constructieve dialoog met de overheid om zijn expertise aan te reiken en samen oplossingen te vinden om de diverse lacunes weg te werken. Voor Assuralia is het doel de continuïteit te waarborgen van de missie van de sector, namelijk de risico’s dekken van zowel 11 miljoen burgers als 2 miljoen ondernemingen. Een rol die de sector maar ten volle kan opnemen in samenwerking van de overheid, via solide publiek-private partnerschappen.
Hilde Vernaillen, voorzitter van Assuralia: “Als verzekeraars hebben we de belangrijke maatschappelijke rol de burgers te beschermen tegen de risico’s in hun dagelijkse leven, maar ook tegen de risico’s die morgen op hen afkomen. Ons politiek memorandum bevat voorstellen voor oplossingen in verband met vijf prioriteiten die ons allemaal aanbelangen. We zijn in staat de huidige lacunes weg te werken en bereid onze bijdrage te leveren. Hiertoe rekenen we op solide partnerschappen met de toekomstige regering om concrete oplossingen te kunnen bieden”.
Hein Lannoy, CEO van Assuralia: “Naast de steeds toenemende klimaatrisico’s, zijn verzekeraars op zoek naar verzekeringstechnische oplossingen voor andere belangrijke maatschappelijke risico’s zoals cyberrisico, risico’s die gepaard gaan met artificiële intelligentie maar ook gezondheidsrisico’s. De verzekeringssector kan en moet een belangrijke rol spelen, zowel om de schade te vergoeden als preventief, maar kan dit enkel effectief via een brug tussen sector en overheid, vandaar ook de titel van ons memorandum: Closing the gap.”
Vijf actiepijlers
- Betere bescherming tegen natuurrampen voor de consumenten en beter in kaart brengen van risico’s en mogelijke impact
- Betere bescherming bij pensioen voor werknemers en zelfstandigen
- Betere financiële bescherming op het vlak van gezondheidszorg
- Naar een hogere inspanning om de transitie naar een ecologisch en sociaal duurzame samenleving te realiseren
- Naar een beter kader om de digitalisering in het voordeel van de consument te realiseren