Het logo van Assuralia

Schuldsaldoverzekering

Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is een vorm van een overlijdensverzekering. Wanneer je een woonkrediet aangaat, zal de bank (of andere financiële instelling bij wie je leent) je vragen zo’n verzekering af te sluiten, hoewel dat niet wettelijk verplicht is.

Een schuldsaldoverzekering betaalt het openstaande bedrag van de lening helemaal of gedeeltelijk terug aan de bank als je zou overlijden voor de lening volledig afgelost is. Zo moeten je partner – of je erfgenamen -  niet instaan voor de verdere aflossing van de hypothecaire lening en blijven zij gespaard van deze financiële zorgen.

Meestal biedt de bank een schuldsaldoverzekering aan, vaak in samenwerking met een verzekeringspartner. Als je die neemt, krijg je doorgaans een korting op de intrestvoet van je lening, waardoor je maandelijkse afbetaling wat lager zal zijn.

Toch maak je maar beter de rekensom. Vergelijk hoeveel je elders voor je schuldsaldoverzekering zou betalen en bekijk wat voordeliger is: de verzekering nemen bij de bank waar je leent en daardoor een lagere afbetaling genieten of een schuldsaldoverzekering die goedkoper is maar daarvoor de korting op de intrestvoet van je lening laten vallen.

Wanneer je een schuldsaldoverzekering aangaat, zal de verzekeraar de premie berekenen op basis van het overlijdensrisico. Daarom zal je een medische vragenlijst moeten invullen en misschien zelfs een medisch onderzoek moeten ondergaan. Wie ouder is, of een bepaalde aandoening of ziekte heeft, betaalt dan een hogere premie of kan in ernstige gevallen zelfs niet verzekerd worden. De acceptatie- en tariferingsregels van een verzekeraar kunnen dus mee je keuze beïnvloeden. Uiteraard spelen ook het bedrag waarvoor de schuldsaldoverzekering bij overlijden tussenkomt en de looptijd van de verzekering een belangrijke rol om de premie te bepalen.

Ex-kankerpatiënten en chronisch zieken kunnen, in bepaalde gevallen, genieten van een ‘recht om vergeten te worden’ bij het aanvragen van een schuldsaldoverzekering. Meer informatie hierover kan je hier terugvinden.

Onder bepaalde voorwaarden kan de schuldsaldoverzekering een belastingvoordeel opleveren. Vraag ernaar bij je verzekeraar. 

Checklist

  • Checklist: Ik heb kanker. Welke gevolgen heeft dat voor mijn verzekeringen?

    Hoe ernstig kanker ook is, je kunt op vroegere verzekeringen blijven rekenen, en de verzekerbaarheid van gewezen patiënten gaat er constant op vooruit. Tien tips om de gevolgen van de diagnose op verzekeringen te overlopen.
  • Checklist: Ik begin te werken

    Werk gevonden? Proficiat! Maar welke gevolgen heeft dat op het vlak van verzekeringen? Ontdek het hier.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven