Het logo van Assuralia

Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandingen (VAPZ)

Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandingen (VAPZ)

De fiscaal meest interessante formule waarmee je als zelfstandige een aanvullend pensioen kan opbouwen is het ‘Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen’, verkort het VAPZ. Hiermee kan je een pensioen opbouwen, maar ook je nabestaanden beschermen tegen het risico van een vroegtijdig overlijden.

Het fiscaal voordeel van het VAPZ

De premies van het VAPZ kan je jaarlijks aftrekken van je belastbaar inkomen (als beroepskosten). Het bedrag van de aftrekbare premies is beperkt tot 8,17% van jouw geherwaardeerd beroepsinkomen van 3 jaar geleden (waarop ook je voorlopige sociale bijdrage wordt berekend) met een absoluut maximum van 3.448 euro (bedrag 2022). Omdat je belastbare basis daalt, vermindert daarenboven ook de grondslag voor de berekening van je sociale bijdragen. Door die combinatie kan je een flink percentage (dat in bepaalde gevallen kan oplopen tot meer dan 70%) van jouw spaarinspanning recupereren via de belastingen.

Het sociaal VAPZ: nog meer premie fiscaal aftrekbaar

Je kunt ook kiezen voor het sociaal VAPZ. Via deze formule kun je een hogere premie van je belastingen aftrekken dan bij het gewone VAPZ, namelijk tot 9,40% in plaats van 8,17% van je beroepsinkomen, met een absoluut maximum van € 3.967 (bedrag voor het jaar 2022). Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel ten minste 10% van de premie spenderen aan de financiering van zogenaamde solidariteitsprestaties. Deze solidariteitsprestaties kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar, maar omvatten doorgaans aanvullende regelingen bij arbeidsongeschiktheid en overlijden. Ook dekkingen in geval van faillissement, ernstige ziekte, zorgafhankelijkheid … kunnen worden aangeboden.

Een VAPZ, ook voor zelfstandigen zonder vennootschap

Interessant om te weten is dat een VAPZ ook kan worden afgesloten door zelfstandigen zonder vennootschap. Ook de meewerkende echtgenoot of partner met maxistatuut kan een VAPZ afsluiten. Zo kunnen ook zij een extra bedrag opzij zetten voor hun pensioen.

Om meer te weten over de mogelijkheden die het VAPZ biedt, kan je terecht bij jouw makelaar, verzekeringsonderneming of financiële adviseur.

Andere formules om als zelfstandige een aanvullend pensioen op te bouwen

Verzekeraars bieden, behalve het VAPZ, nog enkele andere formules aan op maat van de zelfstandige. Naar gelang jouw beroepssituatie heb je de keuze uit één of meer van onderstaande aanvullende pensioenen:

  • De Riziv-overeenkomst voor (para)medische beroepen
  • De Individuele Pensioentoezegging. (IPT)
  • De Groepsverzekering voor Zelfstandigen. 

Je kunt natuurlijk ook op individuele basis een aanvullend pensioen opbouwen via de derde pijler, het pensioensparen, zoals elke belastingplichtige. Deze vorm van pensioensparen is niet gebonden aan jouw beroepsactiviteit.

Schematisch overzicht van alle mogelijkheden voor zelfstandigen om een aanvullend pensioen op te bouwen

Checklists

  • Checklist: Nieuwe beroepen, tijdelijk werk

    Overweeg je om een flexi-job aan te nemen, als zelfstandige te werken of thuis aan de slag te gaan? Of je aan te sluiten bij Uber of Deliveroo of je huis te delen via Airbnb? Of misschien wil je wel een coöperatieve opstarten voor kinderopvang tijdens de vakantie? Steeds meer nieuwe arbeidsvormen duiken op. Je kan je dan maar beter bewust zijn van de risico's die ze inhouden zodat je je kan beschermen met kennis van zaken. Wat betreft de verzekeringen zijn er alvast een paar aandachtspunten.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven