Zomers noodweer

Ruim 27.000 verzekerden hebben ingevolge noodweer in de zomer van 2014 claims ingediend voor een gemiddelde schade van zo’n 1.500 euro, goed voor ongeveer 41 miljoen euro aan schade. Dat meldt Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen op basis van cijfers per 15 oktober. Het gaat om de weersomstandigheden die ons land hebben getroffen op 6 juli, van 27 tot 29 juli en van 8 tot 10 augustus. Vooral het noodweer van eind juli gaf aanleiding tot uitzonderlijk hoge schade in de gemeenten Ittre en Braine-le-Château in Midden-België en Pittem, Lichtervelde en Wingene in West-Vlaanderen.

Waterschade gaf aanleiding tot ongeveer 13.000 claims, voor een gemiddeld bedrag van 770 euro (franchise niet meegerekend). Er waren ongeveer 8.000 dossiers in de rubriek “storm”, voor gemiddeld iets meer dan 1.000 euro (franchise niet meegerekend). Ongeveer 5.000 dossiers vielen onder de rubriek “overstroming”, met een gemiddelde schade van meer dan 4.000 euro.

Opvallend is dat de gemiddelde schade in de waarborg “omniumverzekering” telkens hoger ligt dan de gemiddelde schade in de brandverzekering. Schade aan voertuigen als gevolg van natuurrampen is gedekt door de omniumverzekering en bedroeg gemiddeld meer dan 2.000 euro, met uitschieters tot meer dan 5.500 euro voor de gebeurtenissen van eind juli: de beelden van wegdrijvende auto’s in Ittre zullen stellig in de jaaroverzichten opduiken. Deze vaststelling herinnert aan het belang om de auto in veiligheid te brengen wanneer een onweersfront nadert, en zeker wanneer de auto in de zomermaanden thuis gelaten wordt terwijl de bestuurder op reis is.

Dat de gemiddelde schade over alle branches heen meer dan 5.000 euro groot was in Braine-le-Château, Lichtervelde en Wingene, hoger dan 10.000 euro in Manhay en Pittem en zelfs de 18.000 euro scheerde in Ittre, geeft aan welke ravage onweer kan aanrichten en hoe belangrijk het is om goed verzekerd te zijn. Regelmatig contact met de verzekeraar zorgt er voor dat de waarborg perfect aansluit op de noden en wensen van de klant.

Ondanks de ellende die de slachtoffers vaak hebben meegemaakt – sommigen zijn nog steeds niet terug in hun woning, gelet op de omvang van de herstellingen – zijn dergelijke weersomstandigheden in ons land een typisch zomers verschijnsel waar de verzekeraars en hun bijstandsteams paraat voor staan.

Inmiddels staat de winter voor de deur, met winterse schade in het vooruitzicht: denk er nu de koude nachten er aan zitten te komen aan, om je niet te laten verrassen door vorstschade. Zorg dat je waterleidingen niet aan de kou bloot staan, en sluit ze desnoods af. Als je ze dan laat leeglopen, is de vorst geen dreiging meer.

Bijlage: Overzicht van de zwaarst getroffen gemeenten per periode