Het logo van Assuralia

Jaarverslag 2023

jaarverslag 2023
Hein-Lannoy-3

2023 ligt alweer enkele weken achter de rug en 2024 heeft zijn eerste wapenfeiten gerealiseerd.

Beste lezer,

De tijd laat zijn sporen na. Voor 2023 was dit niet anders. 

Met stelligheid durf ik te verklaren dat Assuralia in 2023 zeer actief geweest is en heel wat gerealiseerd heeft. Denken we daarbij maar aan de nieuwe website, onze campagne rond de tweede pijler, het gezondheidsplatform Assurmed, de inrichting van en verhuis naar onze nieuwe locatie. Minder spectaculair maar zeker even belangrijk waren onze talrijke interventies naar aanleiding van de vele Europese en Belgische wetgevende initiatieven waar we erin geslaagd zijn een en ander bij te sturen. 

Lees meer

Hilde Vernaillen en Etienne Bouas-Laurent, respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van Assuralia, lichten in het filmpje hieronder de belangrijkste boodschappen toe uit het memorandum 2024 van Assuralia. In dit verkiezingsjaar herhaalt de verzekeringssector zijn oproep aan de overheid tot samenwerking om samen passende oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag en morgen, met name via een publiek-privaat partnerschap. 
Beiden gaan ze in op de voornaamste maatschappelijke evoluties, van de dekking bij natuurrampen, de pensioenen en de gezondheidszorg tot de transitie naar een duurzame samenleving, zonder de digitalisering over het hoofd te zien. 

Lees meer

Hilde Vernaillen
nominale groei

De kerncijfers 2023

Hoe heeft de sector gepresteerd in 2023? Wat zijn de grote verschuivingen en de impact van de wereldwijde crisis? De verzekeringssector in cijfers.
Profiel-van-de medewerkers

Evolutie van de werkgelegenheid in de verzekeringssector

Elk jaar maakt Assuralia een stand van zaken op van de werkgelegenheid in de verzekeringssector.

VISIES: Een Blik op Morgen

Twee interviews

 • Sophie Maes

  Verzekeraars zetten in op mentaal welzijn

  De verzekeringssector heeft begin 2024 een nieuw partnership aangevat op het terrein van de preventie. Met gerichte acties in de lagere scholen helpt Assuralia de volgende jaren mentale problemen bij kinderen te voorkomen.
 • AI-conference

  AI als gamechanger in de verzekeringssector

  In deze tijd van voortdurende en razendsnelle technologische evolutie is de ontwikkeling van artificiële intelligentie een absolute gamechanger op ontelbare vlakken.

EU & SUSTAINABILITY

De Europese autoriteiten maken verder werk van hun intentie om de niet-financiële informatie te normeren.

 • Europe

  Europese dossiers – stand van zaken van de uitgebreide regelgeving

  Europese beleidsmakers komen tot een akkoord over de wijzigingen aan Solvency II en de invoering van herstel- en resolutiemaatregelen.
 • Diversite

  Belgische verzekeraars nemen duurzaamheidsobjectieven op in beleggingsbeleid

  2023 stond vooral in het teken van de implementatie van de uitgebreide maar ook uitdagende Europese wetgeving.

LEVEN, NIET-LEVEN

Bekijk de tendensen

 • tendances-vie

  Tendensen in de tak levensverzekeringen

  Door de stijgende vergrijzingskosten en de levensduurte worden de aanvullende pensioenen steeds belangrijker. Assuralia blijft daarom streven naar een verbreding en verdieping van de tweede pensioenpijler en bepleit het behoud van de fiscale aftrekbaarheid van zowel het pensioensparen als het langetermijnsparen in de derde pensioenpijler.
 • tendances-non-vie

  Tendensen bij de verzekeringen niet-leven

  Het beroep van brandexpert is niet aan regelgeving onderworpen en de toegang ertoe blijft vrij. Noch het beroep, noch de titel van brandexpert zijn momenteel gereglementeerd.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven